ההנחיה החשובה ביותר לפני שמתחילים להכין סבון הוא תכנון והכנת כל הרכיבים והציוד טרם תחילת העבודה.
דבר חשוב נוסף הוא הגנה על העור, העיניים וקנה הנשימה מאדי הסודה קאוסטית (מיגון קנה הנשימה ע”י מסכה, לידיים כפפות ומשקפי הגנה לעיניים). החיבור בין הסודה קאוסטית למים משחרר חום (תְּגוּבָה אֶקְסוֹתֶרְמִית) ובעקבותיו אדים שאין לשאופם. כמו כן מגע ישיר של הסודה עם העור הוא מסוכן ויגרום לכוויה (סודה קאוסטית היא בעלת PH גבוה). ככלל אני מציעה לא לנסות להכין סבון בפעם הראשונה ללא למידה מאדם מנוסה שמכיר את התהליך באופן יסודי.
לא מכינים סבון מוצק בסביבת ילדים וחיות מחמד! ולא בסביבה רועשת עם הסחות דעת.
רשימת חומרים:
שמנים וחמאות צמחיות בקערה מספיק גדולה להמשך ההכנה של הסבון.
מים מזוקקים
סודה קאוסטית
תמציות אתריות לריח (לא חובה)
בלנדר יד
לקקן
מד טמפרטורה
מגן עיניים
כפפות
מסכה
שלבי ההכנה לסבון פשוט (ללא צובענים ודוגמאות):
הכנות מוקדמות:
- רישום מדויק של המתכון והכנת כל החומרים.
- צ’ק ליסט דו שלבי – הראשון לאחר שקילה והכנה, שני לאחר שהוספתם את החומר לקערה.
- שקילה והכנה של כל השמנים והחמאות.
- שקילה של המים.
- שקילה של הסודה קאוסטית.
- שקילה של תמציות אתריות וסופר פט.
שלבי הכנת הסבון:
- חימום הפאזה השומנית עד המסה מלאה של כל השמנים והחמאות (בדרך כלל 55 מעלות צלסיוס יספיקו). לא נרצה להעלות לטמפרטורה גבוה כדי לשמור על איכות השמנים ולא לגרום להם להתחמצן).
- הכנסה של הסודה אל המים (ולא להפך!!), לערבב היטב ובזהירות בחלל מאוורר או בחוץ.
- כשהשמנים מתקררים ומגיעים לטמפרטורה של 25-30 מעלות וכנ”ל מי הסודה (Lye), אנחנו מוכנים לערבב אותם.
- הכנסת מי הסודה לשמנים (ולא להיפך!).
- ערבוב עם לקקן את שתי הפאזות ואז ערבוב עם המוט בלנדר. חשוב לערבב עם המוט בלנדר עד ששתי הפאזות מתערבבות ואין חלקי סודה קאוסטית חופשית בעיסה.
- זה הזמן להוסיף את תמציות הריח והסופר פט ולערבב שוב עם המוט בלנדר.
- אנחנו בודקים את מרקם העיסה (מצב הטרייס), כלומר בודקים עד כמה יש עקבות על הסבון, (זה אומר מצב שבו מעבירים בעיסה כף ונשמרת הצורה), כשיש עקבות על הסבון ניתן למזוג את הסבון לכלי.
- אם הכלי הוא גדול וצריך ולחתוך את הסבון, אנחנו מחלצים את הסבון בערך אחרי 24 שעות (תלוי במתכון, במזג האוויר וכו’), מחלצים את הסבון מהכלי וחותכים עם סכין ללא שיניים.
- יש לאורר את הסבון באוויר פתוח (עם רווחים בין חתיכות הסבון) בין חודש לחודש וחצי. סבון שעשוי רק משמן זית נייבש למשך חצי שנה.
- בדיקת PH של הסבון לפני שימוש.
בהצלחה רבה